Witajcie Kochani,
Jutro tłusty czwartek, dlatego i na naszym blogu nie może zabraknąć
pączków. Smażyłyśmy pączki pierwszy raz i byłyśmy ciekawe, czy nam
wyjdą. Wyszły! I to jakie. Pyszne, puchate i po brzegi wypełnione
powidłami śliwkowymi. Jest przy nich trochę pracy, ale warto. W tym roku
nie kupujemy pączków. A Wy jakie pączki lubicie najbardziej?
Składniki:
ok pół szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
1/3 kostki masła
70g drożdży
łyżka ciepłej wody
4 żółtka
1/3 szklanki oleju
600g mąki
kilka kropli aromatu waniliowego
słoik ulubionych powideł
olej do smażenia (ilość zależy od wielkości garnka, u nas ok 1litr)
łyżka spirytusu
Przygotowanie:
Mleko, cukier i masło podgrzej na małym ogniu do momentu rozpuszczenia składników.
Drożdże pokrusz, posyp łyżeczką cukru i zalej łyżką ciepłej wody.
Rozetrzyj je dokładnie, a po kilku minutach wymieszaj z jajkami i olejem.
W dużej misce (o pojemności ok 5-6
litrów) połącz mąkę z pozostałymi składnikami. W środek mąki wlej
trochę gorącej mieszanki z mlekiem, połowę drożdży i kilka kropli aromatu waniliowego. Wymieszaj, a po
chwili dodaj resztę płynnych składników. Po dokładnym połączeniu
składników ciasto wyrób rękami, aż zaczną się pojawiać
pęcherzyki powietrza.
a) formuj okrągłe pączki i zostaw je do wyrośnięcia na ok 30 minut;
nadzienie dodasz po smażeniu
b) formuj małe placuszki, które lekko rozpłaszczaj rękoma. Na środek
łyżeczką nałóż trochę ulubionych powideł i zalepiaj ciasto podobnie jak
na pierogi, formując na koniec kształt kuli (opcja dla bardziej
cierpliwych osób). Zostaw do wyrośnięcia na ok 30 minut.
*Jak
sprawdzić, że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę? Włóż trzonek
drewnianej łyżki i jeśli osiądą się na nim widoczne pęcherzyki
powietrza, można już smażyć pączki.
Po wyjęciu pączków z oleju, połóż je na papierowych ręcznikach by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeśli wybrałaś/wybrałeś przy punkcie 4 opcję a) nadziej pączki, gdy lekko przestygną (najlepiej przy pomocy szprycy). Całość polukruj według uznania.
Nasze oceny:
Basia: Bardzo smaczne i pulchne pączki. Zdecydowanie wygrywają z tymi dostępnymi w sklepach. Smażyłyśmy je pierwszy raz, stąd ten nierówny kształt ;) Moja ocena: 9/10.
Julka: Super pączki - chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. A ponieważ są domowe, to od nas zależy ile nadzienia dodamy. Moja ocena: 10/10.
Basia: Bardzo smaczne i pulchne pączki. Zdecydowanie wygrywają z tymi dostępnymi w sklepach. Smażyłyśmy je pierwszy raz, stąd ten nierówny kształt ;) Moja ocena: 9/10.
Julka: Super pączki - chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. A ponieważ są domowe, to od nas zależy ile nadzienia dodamy. Moja ocena: 10/10.
oj, w tym roku czasu nie starczyło! może w przyszłym się uda zrobić domowe:)
OdpowiedzUsuńpączki są czasochłonne to fakt, ale warto zrobić domowe w przyszłym roku:)
Usuńdomowe the beeest <3
OdpowiedzUsuńz powidłami?! ^^ :D miłość ma!
brawo dziewczyny! jak na pierwszy raz bomba, macie talent! :)
OdpowiedzUsuńdziękujemy:)
UsuńŚliczniutkie ! :))
OdpowiedzUsuńMmm, pysznie!
OdpowiedzUsuńPiękne pączuchy!
OdpowiedzUsuńSuper pączki, domowe są najlepsze. Ja też lubię z powidłami.
OdpowiedzUsuńSuper pączki, domowe są najlepsze. Ja też lubię z powidłami.
OdpowiedzUsuńSuper pączki, domowe są najlepsze. Ja też lubię z powidłami.
OdpowiedzUsuńBardzo udane!
OdpowiedzUsuń